Artvin Turu
Coğrafi ve kültürel yapısıyla Anadolu’nun diğer bölgelerinden keskin çizgilerle ayrılan Artvin’in yüzey şekillerinin engebeli oluşu, iklimini de o derece çeşitlendirmiş. Şehri ikiye bölen Çoruh’un meydana getirdiği dik yamaçlı uzun vadiler, toprakların yarısından fazlasını kaplayan bakir ormanlık alanlar, neredeyse 4 bin metrelik heybetli dağların dumanlı doruklarıyla Artvin cennetin yeryüzüne inmiş hali.
Tarihte Livane ve Çoruh olarak bilinen Artvin, İskitler döneminde Artvani, Osmanlı zamanında ise Artvini olarak anılmış. Artvin, oldukça köklü ve zengin uygarlıkların yaşadığı bir bölge. Hurri, Hitit, İskit ve Bizans, yönetimlerini gören Artvin’de Türk tarihi, Alparslan’ın 1064’te Gürcistan seferine çıkarak Çoruh boylarını ele geçirmesiyle başlıyor.
Bu tarihten sonra bir dönem Gürcü Kralı Gorgi Saltuklu Beyliği, İlhanlı ve Çıldır Atabeyliği hâkimiyetinde kalmışsa da Artvin ve çevresi yaklaşık 250 yıl Osmanlı Devleti’nin egemenliğini yaşamış. 1924’te vilâyet olan Artvin’in nüfusunu, Karadeniz ve Kafkas kültürünün hâkim olduğu Gürcü, Hemşin, Laz, Ahıska ve Kıpçak Türkleri oluşturuyor.
Artvin Gezilecek Yerler
Artvin, ortasından geçen Çoruh Nehri, dik yamaçlı vadileri, dört bin metrelik dağları, bakir ormanları, yüksek dağların doruklarında krater gölleri, yemyeşil yaylaları, fauna ve flora zenginliği, tarihi kilise, kale ve kemer köprüleri, geleneksel mimarisi ve festivalleri ile çeşitli turizm değerlerini içinde barındıran benzersiz bir bölge.
Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Murgul, Şavşat, Yusufeli Artvin’in her biri farklı bir özelliğe sahip olan ilçeleri.